Egelbaby’s

Een egel kan 5 tot 7 jongen krijgen en zoogt haar jongen zelf. Een egel heeft 10 tepels. De baby egels worden blind en doof geboren en zijn volkomen kaal. De huid bevat veel water en de stekels liggen in dit “kussen”ingebed,bij de geboorte zouden ze anders hun moeder kunnen beschadigen. Binnen 24 uur verliest de huid veel water en verschijnen er witte stekelpunten. Na 3 dagen groeien er grijs/bruine jeugdstekels uit en na 3 weken zijn de egels behaard.

Rond het einde van de derde week verlaten ze af en toe het nest, later volgen ze de moeder en gaan  er op uit om voedsel te zoeken,ze worden evengoed gezoogd tijdens deze periode. Nu krijgen de egeltjes een melkgebit,egeltjes wisselen hun melkgebit na 2 á 3 maanden voor een blijvend gebit. In de bovenkaak zitten 20 en in de onderkaak zitten 16 tanden en kiezen.

Na 6 weken moeten de egeltjes minstens 300 gram wegen. Als de jongen zelfstandig zijn is het de bedoeling dat ze veel eten kunnen vinden om daarna de winterslaap te kunnen overleven. Als ze rond de 8 weken zijn verstoot de moeder egel meestal haar jongen, soms iets later dat hangt van het jaargetijde af.
Er zijn niet altijd schuil plaatsen te vinden voor de egels om te overwinteren,als de jonge egeltjes een te laag gewicht hebben kunnen ze sterven in hun slaap.

Nestkastjes zijn zeer geschikt voor de winterslaap van de egels